De Puppy Academie
de opvoeding van je hond begint hier...

 

Honden praat


Terug naar overzicht

13-01-2018

Waarom bijt mijn hond in zijn eigen staart?

Antwoord:

Het ziet er heel grappig uit als je hond probeert zijn eigen staart te pakken, maar waarom doen ze het eigenlijk en kan dit gedrag kwaad?

Het zogenaamde staartjagen komt voor bij twee groepen, honden, voornamelijk pups, die het als spel zien en honden die het doen uit stress, in het laatste geval wordt het ook wel stereotype gedrag genoemd.
Pups zijn nog heel speels en rennen achter alles aan wat beweegt. Omdat ze zelf ook graag met hun staart flappen is dit dus een leuk speeltje om achteraan te gaan. Op zich onschuldig, maar moedig het gedrag niet aan en biedt ze een alternatief spelletje. Als je hond het normaal gaat vinden om achter zijn eigen staart aan te gaan is het niet zo makkelijk meer af te leren.
Overigens heeft een hond geen bewust zijn zoals mensen, waardoor hij de grote en omvang van zijn eigen lichaam niet kent. Hij ziet dus de staart maar weet niet dat deze van hem is en jaagt er daarom achteraan.
De reden waarom ook honden ook hun spiegelbeeld eng vinden en er tegen blaffen.

Als een hond achter zijn staart aan gaat jagen uit stress wil je natuurlijk wel ingrijpen. Je ziet dit gedrag vaak bij honden die zich vervelen en beperkt zijn in hun bewegingsvrijheid, zoals sommige honden in het asiel. Het staart jagen is voor hen een manier om van hun spanning af te komen en kan heel verslavend werken.
Als een hond eenmaal zo’n stereotype gedrag aangeleerd heeft zal hij het ook gaan vertonen op momenten dat hij geen stress meer heeft. Hij heeft dan namelijk een goed gevoel gekregen bij het uitvoeren van het gedrag en heeft dus de motivatie om het te blijven doen. Het kan zo erg worden dat de hond de hele dag rondjes tolt.

Zie je bij een gestreste hond de eerste tekenen van staartjagen, of een ander stereotype gedrag, geef hem dan op het moment dat hij bezig is geen aandacht, maar wacht tot het stopt en bied dan een alternatief, zodat hij het niet weer doet. Probeer er achter te komen waarom je hond gestrest is en deze stress weg te nemen. Veel honden vertonen stereotype gedrag uit verveling, als dit het geval is, maar meer met je hond doen geen optie is, kun je ook kijken naar snackballen en soortgelijk speelgoed. Bij dit speelgoed wordt je hond gemotiveerd om er mee te spelen door het eten dat er dan uit komt.
Is je hond al een tijd bezig met het stereotype gedrag, schakel dan een goede gedragstherapeut in. Hoe eerder je hond het af leert, hoe makkelijker het proces zal verlopen.



Terug naar overzicht


De Puppy Academie

Onze cursussen starten WEKELIJKS.

Essentiële start van een juiste opvoeding leer je hier spelenderwijs. Snel en praktisch aan de slag met je Pup.

  • Sociale omgang met andere honden en mensen.
  • Contact met de baas.
  • Socialiseren met situaties en materialen.
  • Herkennen van en omgaan met het gedrag van je pup.
  • Antwoord op al je vragen zoals: zindelijkheid, lopen, spel, bench, voeding.

Ons opleidingscentrum is aan: 
Daniken 1 in Schinnen
(bij de oude steenfabriek)

 

Onze huisdieren zijn massaal te dik...

Maar liefst de helft van de Nederlandse honden en katten is te dik. Dat blijkt uit recente cijfers van de Universiteit Utrecht.
Diervoedingsspecialist Ronald Jan Corbee luidt de noodklok: "We moeten echt meer aan preventie gaan doen, want een te dikke kat krijg je moeilijk aan het sporten."


Fors
Studenten van de Universiteit Utrecht onderzochten het afgelopen jaar onder leiding van Corbee zo'n 400 honden en 400 katten. Maar liefst 50 procent daarvan bleek in meer of mindere mate te dik. "Dat is een fors aantal", stelt Corbee. 
Lees meer:  https://www.limburger.nl/cnt/dmf20171117_00050885/onze-huisdieren-zijn-massaal-te-dik





 

Verwen jij je hond ook door spullen te kopen?

Koop je veel spullen voor je hond naast het gewone voer?

  Elke week meer dan 1 product   Elke maand wel iets   Heel af en toe   Nooit   Overig