De Puppy Academie
de opvoeding van je hond begint hier...

 

Honden praat


Terug naar overzicht

28-11-2017

Baasjes ontwormen slecht: zorgen om gevaarlijke vossenlintworm

Baasjes blijken hun huisdieren lang niet altijd voldoende te ontwormen. Dat brengt ook gevaren voor de mens met zich mee, want een besmetting met de in Zuid-Limburg veel voorkomende vossenlintworm ligt op de loer.
Parasitoloog Paul Overgaauw van het European Scientific Counsel Companion Animal Parasites (ESCCAP) maakt zich zorgen naar aanleiding van het onderzoek door Ipsos. Daaruit blijkt dat een op de vier honden- en kattenbezitters hun huisdieren onvoldoende ontwormen. Tien procent doet het zelfs helemaal nooit.

Likken
De huisdieren kunnen de parasiet al oplopen door bijvoorbeeld te snuffelen aan uitwerpselen van besmette vossen. Als ze daarna een mens in het gezicht likken loopt die ook kans de worm op te lopen. Bij de mens kan de vossenlintworm ernstige gezondheidsklachten zoals leverschade en geelzucht tot gevolg hebben.

Veel baasjes blijken pas te ontwormen als ze daadwerkelijk wormen in de ontlasting van hun dier zien, maar dan is het kwaad vaak al geschied en is er kans op besmetting. De kleine larfjes zijn met het blote oog vaak niet zichtbaar. "De dierenarts is de enige die een worminfectie bij hond of kat kan vaststellen op basis van een bloed- of ontlastingsonderzoek", zegt Overgaauw.

Binnen
Tien procent van de huisdiereigenaren heeft zijn dier nooit ontwormd. Vooral kattenbaasjes vinden dat niet nodig omdat het dier toch nooit buitenkomt. Maar zelfs dan is er kans op besmetting via bijvoorbeeld wormeitjes die onder de schoenen in huis worden gebracht. Puppies kunnen zelfs in de baarmoeder al besmet raken en kittens via de moedermelk.



Terug naar overzicht


De Puppy Academie

Onze cursussen starten WEKELIJKS.

Essentiële start van een juiste opvoeding leer je hier spelenderwijs. Snel en praktisch aan de slag met je Pup.

  • Sociale omgang met andere honden en mensen.
  • Contact met de baas.
  • Socialiseren met situaties en materialen.
  • Herkennen van en omgaan met het gedrag van je pup.
  • Antwoord op al je vragen zoals: zindelijkheid, lopen, spel, bench, voeding.

Ons opleidingscentrum is aan: 
Daniken 1 in Schinnen
(bij de oude steenfabriek)

 

Onze huisdieren zijn massaal te dik...

Maar liefst de helft van de Nederlandse honden en katten is te dik. Dat blijkt uit recente cijfers van de Universiteit Utrecht.
Diervoedingsspecialist Ronald Jan Corbee luidt de noodklok: "We moeten echt meer aan preventie gaan doen, want een te dikke kat krijg je moeilijk aan het sporten."


Fors
Studenten van de Universiteit Utrecht onderzochten het afgelopen jaar onder leiding van Corbee zo'n 400 honden en 400 katten. Maar liefst 50 procent daarvan bleek in meer of mindere mate te dik. "Dat is een fors aantal", stelt Corbee. 
Lees meer:  https://www.limburger.nl/cnt/dmf20171117_00050885/onze-huisdieren-zijn-massaal-te-dik





 

Verwen jij je hond ook door spullen te kopen?

Koop je veel spullen voor je hond naast het gewone voer?

  Elke week meer dan 1 product   Elke maand wel iets   Heel af en toe   Nooit   Overig