De Puppy Academie
de opvoeding van je hond begint hier...

 

Honden praat


Terug naar overzicht

15-05-2018

Hondenrassen die snel oververhit raken


Iedere hond kan bij warmte oververhit raken en een zonnesteek krijgen, maar het ene ras heeft veel meer moeite met hitte dan het andere. Honden kunnen niet zweten, daarom is hijgen hun enige manier om hun lichaamstemperatuur te verlagen als het heet is. 7 rassen die het moeilijk hebben op warme dagen.

1. Engelse Bulldog
Brachycefale honden (met een korte snuit) maken het meest kans op een zonnesteek, omdat ze vernauwde neusgaten en luchtwegen hebben. En Bulldogs hebben de kortste snuit van alle rassen. Ze hebben moeite met ademhalen als ze zich te veel inspannen, vooral bij warm weer. Probeer ze als het warm is 's ochtends vroeg en 's avonds laat uit te laten.

2. Chow Chow
Deze hond heeft een extreem dikke vacht, die ervoor kan zorgen dat hij oververhit raakt, vooral als hij niet regelmatig geborsteld wordt. Sommige eigenaren laten hun Chow Chow scheren voor de zomer, maar dit is niet goed: de hond loopt het risico op zonnebrand. Goed borstelen, met een borstel als deze, doet wonderen. Dan kan koele lucht zijn huid makkelijker bereiken.

3. Mopshond
De Mopshond heeft de neiging tot overgewicht, en dan is het nog moeilijker om door ademhaling op temperatuur te blijven. Laat vooral zwarte Mopshonden liever niet rondrennen als het warm is.

4. Alaska Malamute
Een hond die gefokt is om sledes door de sneeuw te trekken, met een dikke vacht die hem in de winter warm houdt, maar in onze zomers tegen hem werkt. Zijn vacht goed borstelen en hem op de koelste momenten van de dag uitlaten, dat is het devies.

5. Boxer
De boxer heeft zo veel energie dat hij vaak vergeet om tussen het spelen door genoeg te drinken en af te koelen. Zijn korte snuit maakt ademhalen ook moeilijker. Dwing hem om af en toe een pauze te nemen en vermijd buiten spelen op het heetst van de dag.

6. Cavalier King Charles Spaniël
Zijn korte snuit maakt ademhalen moeilijk en ook dit ras kampt vaak met overgewicht. Probeer dat te vermijden en geef je hond veel rust als het warm is.

7. Pomeriaan/Dwergkeeshond
Hond met een dikke vacht en korte snuit, wat kan leiden tot oververhitting. Net als bij de Chow Chow is scheren geen goed idee. Goed borstelen en uitlaten als het wat frisser is, werken wel.

Symptomen van oververhitting
De symptomen van oververhitting, een voorbode van een zonnesteek, zijn diarree, misselijkheid, overgeven, snel en hijgend ademhalen en het rood worden van de binnenkant van de oren. Breng je hond snel naar binnen en geef hem koel – geen koud – water. Maak zijn huid vochtig met lauw water en laat hem aan de lucht drogen. Overleg met de dierenarts om er zeker van te zijn dat je hond geen blijvende schade ondervindt. Een zonnesteek kan dodelijk zijn, maar is te voorkomen. Houd altijd de temperatuur in de gaten als je hond buiten is en laat hem NOOIT alleen achter in de auto, zelfs niet voor een paar minuten.

Wat doe jij om je hond op warme dagen koel te houden? Laat het ons weten!Terug naar overzicht


De Puppy Academie

Onze cursussen starten WEKELIJKS.

Essentiële start van een juiste opvoeding leer je hier spelenderwijs. Snel en praktisch aan de slag met je Pup.

  • Sociale omgang met andere honden en mensen.
  • Contact met de baas.
  • Socialiseren met situaties en materialen.
  • Herkennen van en omgaan met het gedrag van je pup.
  • Antwoord op al je vragen zoals: zindelijkheid, lopen, spel, bench, voeding.

Ons opleidingscentrum is aan: 
Daniken 1 in Schinnen
(bij de oude steenfabriek)

 

Onze huisdieren zijn massaal te dik...

Maar liefst de helft van de Nederlandse honden en katten is te dik. Dat blijkt uit recente cijfers van de Universiteit Utrecht.
Diervoedingsspecialist Ronald Jan Corbee luidt de noodklok: "We moeten echt meer aan preventie gaan doen, want een te dikke kat krijg je moeilijk aan het sporten."


Fors
Studenten van de Universiteit Utrecht onderzochten het afgelopen jaar onder leiding van Corbee zo'n 400 honden en 400 katten. Maar liefst 50 procent daarvan bleek in meer of mindere mate te dik. "Dat is een fors aantal", stelt Corbee. 
Lees meer:  https://www.limburger.nl/cnt/dmf20171117_00050885/onze-huisdieren-zijn-massaal-te-dik

 

Verwen jij je hond ook door spullen te kopen?

Koop je veel spullen voor je hond naast het gewone voer?

  Elke week meer dan 1 product   Elke maand wel iets   Heel af en toe   Nooit   Overig